Paslaugos

 

Centralizuota tarnautojų atrankos dalis ir toliau vertinama palankiai

2017-01-17

Valstybės tarnybos departamentas nuolat analizuoja, kaip pretendentai į valstybės tarnautojus vertina centralizuotą tarnautojų atrankos dalį: bendrųjų gebėjimų testą, vadovavimo gebėjimų tikrinimą ir užsienio kalbų mokėjimo lygio nustatymą.

Kaip rodo 2016 m. II pusmetį bendrųjų gebėjimų testą laikiusių asmenų apklausa, 53 proc. respondentų yra patenkinti arba labai patenkinti naująja atrankos sistema. Palyginti su I praėjusių metų pusmečiu, patenkintų respondentų sumažėjo 2 procentiniais punktais.

Respondentų taip pat buvo prašoma įvertinti testo sudėtingumą. 59 proc. respondentų bendrųjų mąstymo gebėjimų dalį ir 56 proc. respondentų bendrųjų kompetencijų dalį įvertino kaip sudėtingas ar labai sudėtingas.

Kaip rodo apklausos rezultatai, 81 proc. pastarąjį pusmetį vadovavimo gebėjimus pasitikrinusių pretendentų buvo patenkinti arba labai patenkinti Valstybės tarnybos departamento teikiamomis vadovavimo gebėjimų tikrinimo paslaugomis. Palyginti su I 2016-ųjų pusmečiu, pasitenkinimas šia paslauga išaugo 3 procentiniais punktais.

48 proc. respondentų vadovavimo gebėjimų tikrinimo užduotis vertino kaip nei sudėtingas, nei nesudėtingas. Kai sudėtingus dalykus respondentai minėjo tai, kad jiems trūko vadovavimo patirties, jie nemokėjo susieti teorinių žinių ir praktikos, per trumpą laiką buvo sudėtinga pasiruošti atsakyti į klausimus, prisiminti ir išanalizuoti konkrečius savo patirties pavyzdžius, suprasti, koks atsakymas būtų vertinamas kaip teisingas.

Valstybės tarnybos departamente taip pat atliekamas nemokamas užsienio kalbų raštu mokėjimo lygio patikrinimas. Iš visų šią pasaugą vertinusių respondentų 71 proc. buvo ja patenkinti arba labai patenkinti. Pusė respondentų šio testo užduotis vertino kaip sudėtingas ir labai sudėtingas, kita pusė – kaip nei sudėtingas, nei nesudėtingas.

2016 m. bendrųjų gebėjimų testą laikė 5744 asmenys. Testą sėkmingai išlaikė 63 proc. laikiusiųjų. Šiuo metu iš viso yra 17291 bendrųjų gebėjimų testą išlaikęs asmuo.

Vadovavimo gebėjimus 2016-aisiais pasitikrino 679 asmenys. Iš jų 444 (65 proc.) vadovavimo gebėjimai buvo įvertinti kaip pakankami, kad būtų galima pretenduoti į vadovaujamąsias pareigas valstybės tarnyboje. Iš viso yra 1344 vadovavimo gebėjimų patikrinimą išlaikę asmenys.