Paslaugos

 

Daugėja neįvykusių konkursų į valstybės tarnybą

2018-03-13

2017-aisiais, atsižvelgdamos į Vyriausybės siekį mažinti valstybės tarnautojų skaičių bei laukiančią viešojo sektoriaus reformą, nemažai įstaigų „pristabdė“ konkursus į valstybės tarnybą. 2017 m. buvo paskelbta beveik 500 mažiau konkursų nei 2016 m. Visgi visiškai sustabdyti priėmimą į valstybės tarnybą neįmanoma, kad nesutriktų įstaigų darbas. Tik rasti žmonių į laisvas pozicijas sekasi vis sunkiau.

2017 m. buvo paskelbti 2629 konkursai į valstybės tarnybą, iš jų 772 neįvyko, t. y. 29,4 proc. visų paskelbtų konkursų. 2016 m. neįvyko 25,5 proc., konkursų, 2015 m. – 18,7 proc.

Kaip parodė Valstybės tarnybos departamento atlikta analizė, 31,3 proc. visų neįvykusių konkursų neįvyko, nes nei vienas iš reikalavimus atitinkančių pretendentų neatvyko į pokalbį įstaigoje; 31,2 proc. – nes konkurse nepareiškė noro dalyvauti nė vienas pretendentas; 18,8 proc. – nes pretendentai neatitiko bendrųjų ir specialiųjų reikalavimų.

Pernai vidutiniškai į vieną įvykusį konkursą pateikta 7,29 prašymo, 2016 m. 9,76 prašymo.

Pasak Valstybės tarnybos departamento specialistų, priežastys, kodėl taip daug konkursų nesulaukia pretendentų dėmesio arba į juos pateikusieji prašymus neatvyksta, gali būti įvairios. Kai kurių sričių specialistų tiesiog trūksta arba įstaigos negali jų prisitraukti dėl nekonkurencingo darbo užmokesčio. Kai kurie regionai yra nepatrauklūs darbuotojams, į juos nenori grįžti jauni žmonės, kurie yra aktyviausi konkursų į valstybės tarnybą dalyviai.

Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad valstybės sektorius iki šiol darbuotojų ieško pasyviai – tiesiog paskelbia konkursą Valstybės tarnybos valdymo informacinėje sistemoje, savo interneto svetainėje. Todėl pritraukia tik aktyviai ieškančiuosius darbo valstybės sektoriuje. O tų, kurie nesusimąsto apie valstybės tarnautojo karjerą ar šiuo metu keisti darbo neketina, šie skelbimai neretai nepasiekia.

Akivaizdu, kad pasyvios tarnautojų paieškos nebepakanka: reikia pasitelkti socialinius tinklus, į naujų darbuotojų paiešką įtraukti jau esamus, kaupti ankstesniuose konkursuose nelaimėjusių, bet potencialiai tinkamų pretendentų duomenų bazę ir kt.

Daugiau apie valstybės tarnautojų pritraukimą skaitykite valstybės tarnybos portale.