Paslaugos

 

Rengiant pareigybių aprašymus vis dar daroma nemažai klaidų

2018-04-17

2017 m. Valstybės tarnybos departamentas patikrino 5607 Valstybės tarnybos valdymo informacinėje sistemoje pateiktus valstybės tarnautojų pareigybių aprašymus. Net trečdalis iš jų buvo su klaidomis, taigi departamentas juos grąžino įstaigoms patikslinti. Ištaisyti pareigybių aprašymai buvo patvirtinti.

Neretai įstaigos pareigybių aprašymuose nustato perteklinius ar pernelyg aukštus reikalavimus, kas trukdo į konkursus pritraukti potencialiai tinkamus kandidatus, taip pat suteikia pagrindą visuomenei abejoti šių konkursų skaidrumu.

Didžiąją dalį klaidų sudarė neteisingai suformuluoti specialieji reikalavimai. Ypač dažnai pasitaikanti klaida pareigybių aprašymuose – neteisingai nurodyti darbo patirties reikalavimai, dažniau aukštesni, nei rekomenduojama Valstybės tarnautojų pareigybių aprašymo ir vertinimo metodikoje.

Pavyzdžiui, vyriausiajam specialistui nustatomas reikalavimas turėti 3 metų darbo patirtį tam tikroje srityje, nors pagal metodiką užtenka 1 metų. Skyriaus vedėjas, pagal metodiką, turėtų turėti 3 metų darbo patirtį ir 1 metų darbo patirtį tam tikroje srityje, tačiau pasitaiko pareigybių aprašymų, pavyzdžiui, su reikalavimu turėti 3 metų darbo patirtį tam tikroje srityje ir dar papildomai 3 metų vadovaujamojo darbo patirtį. Įstaigos vadovui, pagal metodiką, rekomenduojama nustatyti 3 metų vadovaujamojo darbo patirtį, tačiau neretai įstaigos reikalauja papildomai turėti ir 3 metus darbo tam tikroje srityje patirtį.

Pasitaiko, kad nustatomas reikalavimas tarnautojui mokėti užsienio kalbą nors nei iš pareigybės paskirties, nei iš veiklos srities, nei iš funkcijų nesimato, kad užsienio kalba būtų reikalinga. Taip pat būna, kad nustatant specialųjį reikalavimą dėl užsienio kalbos mokėjimo nenurodoma, kurios būtent kalbos ir kokiu lygiu reiktų mokėti.

Tarp kitų dažnai daromų klaidų galima paminėti, kad neteisingai formuluojami pareigybių pavadinimai, neteisingai nurodoma veiklos sritis (neįvardijama konkreti sritis: bendroji ar specialioji), neteisingai nustatomas reikalingas išsilavinimas (nurodoma studijų kryptis, bet neįvardijama studijų sritis).

Valstybės tarnybos departamentas kviečia įstaigas naudotis pernai atnaujintomis Rekomendacijomis dėl valstybės tarnautojų pareigybių aprašymo, konsultuotis el. paštu info@vtd.lt arba tel. +370 5 205 48 80.