Paslaugos

 

Vadovai patenkinti naujais valstybės tarnautojais

2017-02-27

Valstybės tarnybos departamentas 2016-ųjų pabaigoje apklausė valstybės ir savivaldybių įstaigų bei jų padalinių vadovus, kaip jie vertina neseniai priimtus į darbą valstybės tarnautojus. 83 proc. vadovų buvo patenkinti savo naujaisiais pavaldiniais.

Apklausoje dalyvavo tiesioginiai vadovai, per pirmąjį 2016-ųjų pusmetį įdarbinę naujus valstybės tarnautojus. Ja siekta išsiaiškinti, kaip vadovai vertina nuo 2013 m. birželio 1 d. įsigaliojusios valstybės tarnautojų atrankos sistemos efektyvumą.

Didelė dalis vadovų teigė, kad į konkursus įstaigose ateina kompetentingi bei kvalifikuoti pretendentai. Iš dalies tai centralizuotai Valstybės tarnybos departamento atliekamo bendrųjų gebėjimų patikrinimo nuopelnas – į antrąjį atrankos etapą įstaigoje nebeatvyksta akivaizdžiai netinkami valstybės tarnybai žmonės.

Bendrųjų gebėjimų testo metu tikrinamas pretendentų loginis mąstymas, gebėjimas sisteminti informaciją, mokytis pagal analogą ir nedaryti tų pačių klaidų, taikyti įgytas žinias konkrečiose situacijose, pastebėti dėsningumus ir jais remiantis priimti sprendimą. O konkurso įstaigoje metu vertinami pretendentų gebėjimai, reikalingi konkrečiai valstybės tarnautojo pareigybei.

Dalies vadovų nuomone, dėl bendrųjų gebėjimų testo, ypač mažuose miestuose, sumažėjo konkursų dalyvių skaičius, mat dalis galimų pretendentų šio testo neišlaiko. Tad konkursus organizuojančioms įstaigoms konkursus tenka atšaukti ir skelbti iš naujo.

Taip pat vadovų klausta, ar dabartinė iš dalies centralizuota valstybės tarnautojų atrankos sistema sudaro palankias sąlygas rasti tinkamą tarnautoją. 50 proc. apklaustųjų tvirtino, kad sudaro, 28 proc. – kad nesudaro. Palyginti su 2014 m., kai buvo atlikta analogiška apklausa, teigiamai vertinančiųjų atrankos sistemą padaugėjo 5 procentiniais punktais.

Kaip dabartinės tarnautojų atrankos sistemos pranašumus prieš senesnę vadovai įvardijo didesnį skaidrumą, viešumą, aiškumą. Ji yra patogi, paprastas dokumentų priėmimas (visi dokumentai tiekiami el. būdu per sistemą), nebereikia patiems tikrinti bendrųjų gebėjimų, visiems valstybės tarnautojams būtinų teisės aktų išmanymo, užsienio kalbų mokėjimo.

Daugelis vadovų norėtų, kad atranka taptų dar trumpesnė. Šiuo metu Valstybės tarnybos departamentas jau yra pateikęs pasiūlymus, kaip to pasiekti, naujai parengtame Priėmimo į valstybės tarnautojo pareigas organizavimo tvarkos aprašo projekte.

Domiesi, kas naujo valstybės tarnyboje? Skaityk „Valstybės tarnybos aktualijas“!