Paslaugos

 

Valstybės tarnybos departamentas surengė konsultaciją-diskusiją Kretingoje

2018-06-20

Birželio 19 d. Klaipėdos ir Telšių apskričių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, struktūrinių padalinių vadovai ir pavaduotojai dalyvavo Valstybės tarnybos departamento Kretingoje surengtoje konsultacijoje-diskusijoje. Renginio metu aptarti įstaigų struktūrinių pertvarkymų, tarnautojų tarnybinės atsakomybės ir kiti su Valstybės tarnybos įstatymo įgyvendinimu susiję klausimai.

Ruošiantis Vyriausybės inicijuojamai viešojo sektoriaus pertvarkai ypač aktualus klausimas buvo įstaigų struktūriniai pertvarkymai. Departamento atstovai Liudas Bučinskas ir Darius Bradūnas konsultavo, į ką reikia atkreipti dėmesį, kad įstaigų reorganizacijos vyktų sklandžiai, kad nebūtų pažeistos valstybės tarnautojų teisės ir neatsirastų prielaidų teisminiams ginčams.

Taip pat aptartos procedūros, kurioms neskiriant pakankamai dėmesio pastaruoju metu įstaigos susilaukia daug žiniasklaidos ir visuomenės kritikos. Tai tarnybinės ir materialinės atsakomybės taikymas valstybės tarnautojams bei valstybės tarnautojų nušalinimo pagrindai ir tvarka. Renginio dalyviai domėjosi ir kitais valstybės tarnybą reglamentuojančių teisės aktų taikymo klausimais, diskutavo apie valstybės tarnybos aktualijas.

Buvo pristatyta ir aptarta aktuali teismų praktika, susijusi su tarnybinių ginčų nagrinėjimu. Pastaruosius penketą metų Lietuvos administraciniuose teismuose vidutiniškai nagrinėjama 2000 tarnybinių ginčų per metus. 2017 m. Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme administracinės bylos dėl tarnybinių ginčų sudarė didžiąją dalį šiame teisme nagrinėtų bylų – net 11 proc. Taigi, tarnybiniai ginčai yra gana didelis krūvis teismų sistemai, taip pat reikalauja didelių laiko sąnaudų tiek iš tarnautojų, tiek iš įstaigų.

Pasak departamento atstovų, valstybės ir savivaldybių įstaigoms būtina skrupulingai laikytis Valstybės tarnybos įstatymo ir kitų teisės aktų nuostatų. Juk nuo to priklauso įstaigų veiklos efektyvumas, visuomenės pasitenkinimas jų darbu, taip pat įstaigų bei visos valstybės tarnybos reputacija. Tinkamas teisės aktų taikymas sumažina tarnybinių ginčų skaičių, krūvį teismų sistemai, taip pat sutaupoma tarnautojų ir įstaigų laiko.

Siekdamas padėti įstaigoms, Valstybės tarnybos departamentas yra parengęs nemažai rekomendacijų, kurias galima rasti valstybės tarnybos portale.