Paslaugos

 

VTD rengia siūlymą skaidrinti įstaigų vadovų atranką

2017-11-23

Valstybės tarnybos departamentas siūlys diegti centralizuotą įstaigų vadovų atrankos sistemą – taip būtų užtikrintas didesnis atrankos skaidrumas, profesionalumas, būtų atsiribota nuo politinės įtakos.

2015 metų pabaigoje buvo žengtas svarbus žingsnis skaidresnės įstaigų vadovų ir ministerijų kanclerių atrankos link – į konkursų komisijas imta įtraukti ne tik konkursą organizuojančios įstaigos, bet ir Valstybės tarnybos departamento bei Ministro Pirmininko atstovus, konkursus leista stebėti nevyriausybinių organizacijų atstovams, konkursai pradėti filmuoti.

Visgi, Valstybės tarnybos departamento specialistų nuomone, to ne visada pakanka. Ne visos komisijos turi pakankamai kompetencijos atsirinkti tinkamiausią kandidatą. Kadangi didžiąją dalį komisijos sudaro konkursą organizuojančios įstaigos atstovai, išlieka rizika, kad jų sprendimą dėl kandidato pasirinkimo gali paveikti politiniai ar kitokie interesai.

Tad departamento vizija – centralizuota, iš nepriklausomų personalo atrankos specialistų, psichologų sudaryta vadovų atrankos komisija, profesionaliai naudojanti patikimus atrankos instrumentus, gebanti objektyviai įvertinti pretendentų vadybines ir lyderystės kompetencijas.

Panaši įstaigų vadovų atrankos sistema naudojama Estijoje, Belgijoje, Airijoje, Olandijoje ir kitose šalyse.

Vadovų atranka yra viena jautriausių valstybės tarnybos temų. Pirma, būtent nuo jų profesionalumo labai priklauso įstaigų veiklos kokybė, efektyvumas. Antra, abejonės dėl šių konkursų skaidrumo skaudžiai kerta tiek konkrečioms įstaigoms, tiek visai valstybės tarnybai ir net valstybei.