Paslaugos

 

Valstybės tarnybos aktualijos, 2017 žiema

2017-01-25 Valstybės tarnybos departamentas kviečia skaityti naują valstybės tarnautojams skirto žurnalo „Valstybės tarnybos aktualijos“ numerį. Šiame numeryje ypač daug straipsnių vadovams ar ketinantiems jais tapti.
Ugdomojo vadovavimo specialistas Vytautas Gaidamavičius tvirtina, kad valstybės tarnybai reikia ne tiek vadovų, kiek lyderių ir pristato keturis žingsnius, kurie gali padėti pereiti nuo direktyvinio vadovavimo prie liberalios ir kūrybingos lyderystės.
Dvejus metus Žuvininkystės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos vadovaujanti Indrė Šidlauskienė nuoširdžiai ir atvirai kalba apie tai, ką jos gyvenime pakeitė vadovavimas dideliam – 180 žmonių – kolektyvui. „Manau, kad kiekvienam vertėtų nors trumpam užimti vadovo postą. Tai leidžia plačiau pamatyti tiek savo įstaigą, tiek sektorių, tiek aplinkybes, kurios verčia priimti vienokius ar kitokius sprendimus. Tada žmonės gal atsakingiau žiūrėtų į savo darbą ir pavestas užduotis, geriau suprastų, kaip jų darbas daro įtaką visos įstaigos veiklai, kad vadovas, reikalaudamas vienų ar kitų dalykų, nesiekia pademonstruoti valdžią. Juk jis ar ji atsako ne tik už visą įstaigos veiklą, bet ir už kiekvieną savo pavaldinių pasakytą ir parašytą žodį, o kartais net už netinkamą žvilgsnį“, – dalijasi savo įžvalgomis I. Šidlauskienė.
Antikorupcinių sprendimų ekspertas, Nacionalinės antikorupcijos asociacijos valdybos pirmininkas Raimundas Kalesnykas pasakoja, nuo ko įstaigų vadovams pradėti savo įstaigose korupcijos prevencijos veiklą. Pasak jo, Lietuvoje dar labai trūksta antikorupcinio sąmoningumo. „Todėl net labai aukšto rango valstybės politikai bei tarnautojai vis lipa ir lipa ant to paties „grėblio“, duodami peno žiniasklaidai bei piktindami ir taip jau valdžia nusivylusius žmones“, – sako jis.
Vyriausybės kanceliarija pristato savo vidinės komunikacijos strategiją ir pagal ją nuveiktus darbus. „Sisteminga, aiški, skaidri, pagarbi ir šilta vidinė komunikacija padeda organizacijai būti „ant vienos bangos“. Kai žmonės žino, kas vyksta įstaigoje, kur ji eina, kokias vertybes puoselėja, tai daro teigiamą įtaką jų vertybėms, elgesiui, bendravimui su klientais. Ir iš to laimi visi – kiekvienas darbuotojas asmeniškai, įstaigos, su kuriomis bendradarbiaujame, ir visa visuomenė. Juk viskas prasideda nuo vidinių nuostatų“, – įsitikinusi Renata Sadzevičiūtė, Vyriausybės kanceliarijos Personalo skyriaus vedėja.
O apie neseniai pradėtą diegti talentų valdymo sistemą pasakoja Laima Rutkauskienė, ESFA Personalo skyriaus vedėja. Pasak jos, tokios sistemos poreikį lėmė dvi pagrindinės priežastys: „Norime išlaikyti stipriausius, talentingiausius savo darbuotojus, efektyviausiai išnaudoti jų potencialą ir kartu siekiame būti pasiruošę pokyčiams, netikėtumams, visada turėti tinkamą žmogų atsilaisvinus vadovo arba kitai svarbiai pareigybei ar atsiradus naujų darbų.“
Current View