Paslaugos

 

Nuo sausio keisis valstybės tarnautojų atranka

2018-11-28

Kitų metų pradžioje įsigaliojus naujajam Valstybės tarnybos įstatymui, keisis valstybės tarnautojų atranka. Teisės aktų projektuose numatyta, kad centralizuotą valstybės tarnautojų atranką vykdys Valstybės tarnybos departamentas.

Viena iš ypač svarbių naujuoju Valstybės tarnybos įstatymu įtvirtinamų naujovių – visų valstybės tarnautojų atranką centralizuotai atliks Valstybės tarnybos departamentas. Atrankos komisijos bus sudarytos iš departamento ir įstaigų, kurios ieškos tarnautojų, atstovų.

Dauguma konkursų vyks Valstybės tarnybos departamente. Taip pat teisės aktuose sudaryta galimybė dalį konkursų vykdyti nuotoliniu būdu.

Centralizavus valstybės tarnautojų atranką siekiama ją padaryti dar skaidresnę, objektyvesnę, efektyvesnę, užtikrinti didesnį visuomenės pasitikėjimą ja.

Konkursai į valstybės tarnybą ir toliau bus skelbiami valstybės tarnybos portale, dokumentai į juos bus teikiami per atrankos į valstybės tarnybą modulio savitarnos posistemę.

Pretendentams svarbu žinoti tai, kad numatyta atsisakyti šiuo metu vykdomo bendrųjų gebėjimų ir vadovavimo gebėjimų patikrinimo – jis bus integruotas į konkurso eigą. Taigi, į konkursą reikės atvykti tik vieną kartą.

Iki šių metų gruodžio 31 d. paskelbti konkursai vyks pagal senąją tvarką – Valstybės tarnybos departamentas tikrins bendruosius ir vadovavimo gebėjimus, o įstaigos organizuos antrąjį konkurso etapą – pokalbį žodžiu. Taigi, bendrųjų gebėjimų testas ir vadovavimo gebėjimų patikrinimas aktualus tik tiems pretendentams, kurie ketina dalyvauti šiais metais paskelbtuose konkursuose.

Su naujos redakcijos Priėmimo į valstybės tarnautojo pareigas organizavimo tvarkos aprašo projektu galima susipažinti čia.