Paslaugos

 

Pandemija tapo nuotolinės valstybės tarnautojų atrankos lūžio tašku

2020-12-29

Kartais ekstremalios situacijos tampa ilgai brandintų pokyčių lūžio tašku. Taip nutiko ir atrankai į valstybės tarnybą. Nuotolinės atrankos idėja tarp valstybės ir savivaldybių įstaigų lėtai skynėsi savo kelią. O pavasarį paskelbus karantiną buvo realizuota per savaitę ir greitai tapo įprastu reiškiniu. Tad antrąjį karantiną tiek centralizuotą valstybės tarnautojų atranką organizuojantis Valstybės tarnybos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos, tiek tarnautojų ieškančios įstaigos pasitiko žinodami, kad dėl jo tarnautojų atranka nesustos.

Gediminas Miškinis, Valstybės tarnybos departamento direktorius, sako, kad iki šį pavasarį dėl COVID-19 paskelbto karantino apie 21,3 proc. valstybės tarnautojų konkursų ir pakaitinių tarnautojų atrankų vyko iš dalies nuotoliniu būdu. Didžioji dalis iš jų – į savivaldybių institucijas ir įstaigas (50,9 proc. visų konkursų ir atrankų). T. y., kad pretendentams nereiktų vykti į Vilnių, Valstybės tarnybos departamentą, jie ir įstaigos komisijos nariai rinkdavosi tarnautojo ieškančioje įstaigoje, o komisijos nariai iš Valstybės tarnybos departamento jungdavosi nuotoliniu būdu.

Kad dalis konkursų ir atrankų galėtų vykti visiškai nuotoliniu būdu, buvo aptarinėjama dar gerokai iki pandemijos, tačiau buvo dvejonių dėl įstaigų turimos techninės infrastruktūros ir įrankių, būta nuogąstavimų, ar pavyks pretendentams sklandžiai prisijungti prie nuotolinių konkursų bei atrankų ir juose dalyvauti.

Tačiau paskelbus pirmąjį karantiną tiesiog neliko kitos išeities. Atrankos į valstybės tarnybą sustabdymas keliems mėnesiams būtų turėjęs neigiamų pasekmių įstaigų darbui, piliečiams teikiamoms paslaugoms, tad ypač skubiai buvo pakeisti teisės aktai ir vos per savaitę startavo nuotolinė atranka.

Per pavasarinio karantino 13 savaičių (2020 m. kovo 16 d. – birželio 16 d.) įvykdyti 403 nuotoliniai konkursai ir atrankos. Beje, Lietuva – bene vienintelė EBPO šalis, kuriai šiuo laikotarpiu pavyko per trumpą laiką 100 proc. pereiti prie visiškai nuotolinės valstybės tarnautojų atrankos.

Birželio mėnesį karantiną atšaukus, dalis konkursų ir atrankų vėl vyko gyvai, bet prie senųjų apimčių negrįžta – apie pusė jų vykdavo nuotoliniu ar iš dalies nuotoliniu būdu.

„Rudens pabaigoje pablogėjus epidemiologinei situacijai vėl grįžome į „nuotolinį režimą“. Remdamiesi pavasarine patirtimi, prognozavome, kad konkursų ir atrankų tempas šiek tiek sulėtės. Visgi klydome. Kaip ir laikotarpiu tarp karantinų, kai dalis konkursų ir atrankų vykdavo gyvai, o dalis – nuotoliniu būdu, per savaitę suorganizuojame apie 60 konkursų. Tai geras rezultatas, turint omenyje, kad pretendentų skaičius nuo vasaros gana stipriai išaugo“, – teigia Valstybės tarnybos departamento direktorius.

Tiesa, dalį konkursų, kuriuose dalyvauja daugiau nei 50 pretendentų, teko atidėti. Mat tokie dideli konkursai paprastai vyksta dviem etapais, o pirmajame etape taikomas testas. Šiuo metu Valstybės tarnybos departamentas ieško galimybių, kaip turimą testavimo platformą pritaikyti nuotoliniams testams, kad būtų galima užtikrinti šio atrankos etapo skaidrumą.

Direktorius neabejoja, kad net išnykus COVID-19 grėsmei ir toliau didelė dalis konkursų ir atrankų liks nuotoliniai. Tai taupo pretendentų, komisijos narių laiką, lėšas, skiriamas kelionei. Taip pat šis sprendimas draugiškesnis aplinkai.