Paslaugos

 

Parengtas vadovas, kaip įveikti psichosocialines rizikas valstybės įstaigose

2018-05-28

Parengtas vadovas, kuris padės įstaigoms įveikti tokius psichosocialinius veiksnius kaip stresas, patyčios, priekabiavimas ir smurtas darbe. Pasak Centrinės valdžios administracijų socialinio dialogo komiteto, šie veiksniai Europos Sąjungos mastu kasmet lemia milijardus eurų išlaidų.

Centrinės valdžios administracijų socialinio dialogo komitetas (SDC CGA), vienijantis visos Europos centrinės valdžios profesines sąjungas ir darbdavius, teigia, kad centrinės valdžios institucijose, kaip ir kituose sektoriuose, dirbantys žmonės per pastaruosius dešimtmečius vis daugiau yra veikiami įvairių neigiamų psichosocialinių veiksnių: streso, patyčių, priekabiavimo, smurto. Ilgai juos patiriantiems žmonėms galimos įvairios neigiamos pasekmės – nuo nerimo ir depresijos iki imuninės sistemos susilpnėjimo ir širdies bei kraujagyslių ligų. Dėl to padaugėja neatvykimo į darbą atvejų, suprastėja darbo našumas, daugėja klaidų, net gali kilti reputacijos krizė. Visoje Europos Sąjungoje tai kainuoja milijardus eurų.

Reaguodamas į šią problemą SDC CGA parengė vadovą „Darbuotojų gerovė bei darbo sauga ir sveikata centrinės valdžios administracijose: psichosocialinės rizikos darbe įveikimas“ ir kviečia centrinės valdžios institucijas valdyti psichosocialines rizikas darbe ir tapti pavyzdžiu šioje srityje kitų sektorių organizacijoms.

Šiame vadove siekiama įvertinti psichosocialinę riziką, kaip rimtą grėsmę centrinės valdžios sektoriuje dirbančių valstybės tarnautojų ir darbuotojų sveikatai ir gerovei, aptariami įvairūs psichosocialinės rizikos veiksniai (stresas, darbo krūvis, diskriminacija, darbo vietos nesaugumas ir kt.), analizuojama jų apimtis, patariama, kaip jas įveikti. Vadove analizuojami realūs atvejai iš skirtingų šalių centrinės valdžios sektorių patirties.

Vadovas parengtas apibendrinus įvairius šios problemos tyrimus ir konferencijų, vykusių Madride, Vilniuje ir Berlyne, rezultatus. Jo rengėjai tikisi, kad šis vadovas, kaip socialinio dialogo rezultatas, suteiks naudingos informacijos visiems, suinteresuotiems skatinti gerovės puoselėjimą darbe, bei prisidės prie Europos, kurioje viešosios paslaugos naudingos visų interesams, kūrimo. Vadove pateikta ir Lietuvos geroji patirtis, kuri siūloma kaip pavyzdinė.

Vadovą rasite čia.

Vadovo santrauką rasite čia.

Trumpą filmuką apie vadovą rasite čia.