Paslaugos

 

Valstybės tarnybos departamentas parengė pretendentų pritraukimo rekomendacijas

2021-01-29

Įstaigas, siekiančias į savo valstybės tarnautojų konkursus ir pakaitinių tarnautojų atrankas pritraukti daugiau talentingų pretendentų, kviečiame susipažinti su Valstybės tarnybos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos specialistų parengtomis Rekomendacijomis įstaigoms dėl pretendentų pritraukimo į valstybės tarnautojų konkursus ir pakaitinių tarnautojų atrankas.

Šiose rekomendacijose išsamiai pristatomi svarbiausi pretendentų paieškos ir pritraukimo būdai. Tiek populiaresni ir daugelio įstaigų naudojami kaip informacijos skelbimas įstaigos interneto svetainėje, socialiniuose tinkluose, darbo paieškos portaluose. Tiek retesni kaip bendradarbiavimas su įvairių profesijų specialistus vienijančiomis organizacijomis, pritraukimo renginiai ir kt.

Kaip akcentuoja rekomendacijų rengėjai, pritraukimą galima, o kartais ir reikia pradėti ne paskelbus konkursą ar pakaitinio valstybės tarnautojo atranką, o gerokai anksčiau. Geriausiu atveju, reikia turėti pritraukimo strategiją ir ją nuolat nuosekliai įgyvendinti, ypač jei darbuotojų kaita įstaigoje didelė.

Kartais konkurso ar atrankos rezultatą gali nulemti paprasti dalykai: žinutė „Facebook“ paskyroje ar laiškas įstaigos darbuotojams (galbūt kažkas iš įstaigos darbuotojų kaip tik svajoja apie tokią poziciją?). Reta įstaiga teikdama konkursą skelbti Valstybės tarnybos portale užpildo skiltį „Informacija apie įstaigą“. O juk tai puiki galimybė pristatyti savo įstaigą, jos vertybes, kultūrą, galbūt net sudaromas galimybes dirbti nuotoliniu būdu – akivaizdu, kad daugybei pretendentų tai didelis privalumas.

Departamento specialistai atkreipia dėmesį, kad pareigybių aprašymai, skelbiami Valstybės tarnybos portale, yra standartizuoti, o rengdami konkurso ar atrankos skelbimą kitiems informacijos sklaidos kanalams, esame visiškai laisvi. Neapsiribokime tik valstybės tarnautojo funkcijų išvardijimu: papasakokime, kuo šis darbas įdomus ir prasmingas, kokias darbo sąlygas suteikia įstaiga, koks yra jos kolektyvas, kodėl jame įdomu ir gera dirbti. Išsiskirkime iš kitų!

„Kiekvienos įstaigos situacija yra unikali, priklausanti nuo regiono, kuriame dirba, veiklos srities, įvaizdžio ir kt. Vienoms įstaigoms nieko papildomai nereikia daryti ir į jų konkursus ateina dešimtys tinkamų pretendentų. Kitų situacija sudėtingesnė: arba veikia nuo didžiųjų miestų nutolusiose savivaldybėse, arba ieško trūkstamų profesijų specialistų, arba specialistams siūlomas darbo užmokestis neatitinka rinkos tendencijų. Tokioms įstaigoms tenka daugiau investuoti į pretendentų pritraukimą, formuoti potencialių pretendentų ratą, kartais net patiems „augintis“ ir ruošti juos, ieškoti vis naujų pritraukimo būdų, kartais – net nestandartinių. Tikimės, departamento parengtos rekomendacijos įkvėps kolegas iš kitų įstaigų paeksperimentuoti ir surasti būtent jiems tinkamiausius pritraukimo būdus ir kanalus“, – sako Gediminas Miškinis, Valstybės tarnybos departamento direktorius.