Paslaugos

 

Mokslininko nuomonė: kodėl valstybės tarnyba nėra patraukli?

2017-02-01

Doc. dr. Mantas Bileišis, Mykolo Romerio universiteto Viešojo valdymo inovacijų laboratorijos vadovas, portale „Delfi“ publikuotame straipsnyje svarsto, kodėl Lietuvai kol kas nepavyksta skurti patrauklios valstybės tarnybos.

Pasak jo, į valstybės tarnybą turėtų ateiti talentingiausi žmonės, kurių pašaukimas tarnauti valstybei. „Tokio tipo žmones pritraukia tarnybos sąlygos, kurios suteikia santykinai daug asmeninės laisvės priimti svarbius sprendimus, kur yra orientuojamasi į komandinį darbą, o darbovietėse atlyginimų žirklės nėra didelės. Tokių „iš pašaukimo“ žmonių Lietuvoje yra, tačiau mes tarnautojais linkę nepasitikėti, todėl nuolat kuriamos papildomos kontrolės sistemos, kurios demotyvuoja dirbti, o vertinime linkstame prie tarnautojų konkurencijos skatinimo, kurdami individualaus, o ne komandų darbo vertinimo sistemas“, – rašo mokslininkas.

Kaip stiprios, skaidrios ir efektyvios valstybės tarybos pavyzdį jis mini Šiaurės šalis: „Šiaurės šalys sugebėjo pasiekti, ko pasiekė iš dalies dėl to, kad tarnautojai suprato, koks yra šių šalių visuomenių viešasis interesas ir jį gynė ne tik nuo verslo, kitų specialiųjų interesų, bet ir nuo žiniasklaidos ir net politikų. Būtent tarnautojai turi žinoti, kad viešojo valdymo efektyvumas yra ne šiaip sau, o dėl demokratijos, ir turi jausti, kad jei gins šią poziciją, jų asmeninei gerovei tai neatsilieps. Lojali valstybei ir žinanti, koks yra viešasis interesas, valstybės tarnyba yra geriausias vaistas nuo populizmo, išorės grėsmių.“

Visą straipsnį galite rasti čia.