Paslaugos

 

Valstybės tarnybos departamentas didina nuotolinių konkursų apimtis

2020-10-30

Atsižvelgdamas į epidemiologinę situaciją Lietuvoje, Valstybės tarnybos departamentas daugiau valstybės tarnautojų konkursų ir pakaitinių atrankų organizuos nuotoliniu ar iš dalies nuotoliniu būdu. Kitą savaitę taip vyks 70 proc. konkursų ir atrankų.

Atsižvelgdamas į epidemiologinę situaciją Lietuvoje ir vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. spalio 21 d. nutarimu Nr. 1159 „Dėl karantino kai kurių savivaldybių teritorijoje paskelbimo“, Valstybės tarnybos departamentas prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos didžiąją dalį valstybės tarnautojų konkursų ir pakaitinių atrankų nuo šiol organizuos nuotoliniu ar iš dalies nuotoliniu būdu.

Kitą savaitę, lapkričio 3–6 d., vyks 43 konkursai bei atrankos. Iš jų 30, t. y. 70 proc. – nuotoliniu būdu, kai tiek pretendentai, tiek visi komisijos nariai jungiasi prie vertinimo komisijoje iš savo pasirinktos vietos, arba iš dalies nuotoliniu būdu, kai pretendentai ir dalis komisijos atvyksta į tarnautojo ieškančią įstaigą, o Valstybės tarnybos departamento atstovai jungiasi nuotoliniu būdu. Konkursai ir atrankos vyks išlaikant visus saugumo reikalavimus bei rekomendacijas.

Įprastai nuotoliniu bei iš dalies nuotoliniu būdu vyksta apie 50 proc. konkursų bei atrankų.

Taip pat nenutrūks pretendentų į įstaigos vadovo pareigas kompleksinis vertinimas – vyks nuotoliniu būdu.

Pretendentai apie konkursų ir atrankų atšaukimą ar organizavimo būdo pakeitimą bus informuoti per Valstybės tarnybos valdymo informacinę sistemą (VATIS) – gaus žinutę į savo paskyrą. Komisijų nariai gaus informaciją elektroniniu paštu.

Nuotoliniu būdu Valstybės tarnybos departamentas negali organizuoti dalies konkursų ir atrankų, į kuriuos prašymus pateikė daug pretendentų. Mat tokie konkursai vyksta dviem etapais, o pirmajame etape dažniausiai taikomas testas. Jį leidžiant spręsti nuotoliniu būdu, Valstybės tarnybos departamentas neturėtų galimybės užtikrinti sąžiningumo principo – kad pretendentui nepadeda kiti asmenys. Nesant galimybės pretendentų testuoti, tektų visiems pretendentams taikyti interviu metodą ir konkursas ar atranka užtruktų dvi ar daugiau dienų. Todėl departamentas prašo pretendentų, nusprendusių nebedalyvauti konkurse ar atrankoje, atsiimti pateiktus prašymus. Tai leistų efektyviau išnaudoti Valstybės tarnybos departamento pajėgumus, daugiau konkursų ir atrankų surengti nuotoliniu būdu ir užtikrinti, kad įstaigos kuo greičiau sulauktų reikalingų valstybės tarnautojų. Atsiimti prašymą galima tuo pačiu būdu, kaip jis ir buvo pateiktas – per Valstybės tarnybos valdymo informacinės sistemos savitarną.