Paslaugos

 

Valstybės tarnybos departamentas pristatė savo patirtį SIGMA seminare

2020-07-29

Liepos 21 d. Europos Sąjungos organizacija SIGMA, kurios tikslas – teikti šalims paramą gerinant valdyseną ir valdymą, surengė virtualų seminarą „Nuotolinių atrankų praktikos valstybės tarnyboje“. Savo patirtį šioje srityje pristatė 3 šalys – Belgija, Albanija ir Lietuva.

Valstybės tarnybos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Atrankų skyriaus patarėja Simona Abraitienė seminaro dalyviams pasakojo, kaip Lietuvoje paskelbus karantiną dėl COVID-19 Valstybės tarnybos departamentui per trumpą laiką pavyko perkelti visus valstybės tarnautojų konkursus ir pakaitinių atrankas į el. erdvę. Suvaldyti situaciją pavyko sėkmingai ir Lietuva tapo viešojo sektoriaus nuotolinių atrankų organizavimo lydere Europoje – nuotolinių atrankų teisinė bazė buvo patvirtinta š. m. kovo 25 d, o pirmasis nuotolinis konkursas įvyko kovo 27 d. Kitoms šalims persiorientuoti prireikė daugiau laiko – jose nuotolinė atranka startavo tik balandžio pabaigoje.

Nuo 2019 m. sausio įsigaliojus centralizuotai valstybės tarnautojų atrankos sistemai, Valstybės tarnybos departamento atstovai apie 30 proc. konkursų ir atrankų dalyvaudavo nuotoliniu būdu. O paskelbus karantiną konkursai ir atrankos tapo 100 proc. nuotoliniai, t. y. tiek departamento atstovai, tiek kiti komisijos nariai, tiek pretendentai konkurse ar atrankoje dalyvavo nuotoliniu būdu iš savo patalpų. Per beveik 13 karantino savaičių Valstybės tarnybos departamentas surengė 387 nuotolinius konkursus bei atrankas.

Seminaro skaidres ir kitą informaciją rasite ČIA.