Paslaugos

 

Pasitenkinimas valstybės tarnautojų atranka padidėjo 6 procentiniais punktais

2015-12-30

Valstybės tarnybos departamento atliekama anoniminė apklausa rodo, kad per dvejus su puse metų pasitenkinimas naująja valstybės tarnautojų atrankos sistema išaugo 6 procentiniais punktais.

Apklausus 2015 m. rugpjūčio 1 d. – gruodžio 15 d. bendrųjų gebėjimų testą laikiusius asmenis paaiškėjo, kad tarnautojų atrankos sistema yra patenkinti 68 proc. respondentų. Pirmąjį testavimo pusmetį (2013 m. birželio 1 d. – gruodžio 31 d.) atrankos sistema buvo patenkinti 62 proc. apklaustųjų.

Šiuo metu bendrųjų gebėjimų testą yra išlaikę 13740 asmenų. Jį išlaiko apie 82 proc. visų laikančiųjų. Apklausos rezultatai rodo, kad apie 50 proc. laikiusiųjų testą vertina jį kaip vidutiniškai sudėtingą.

Vadovavimo gebėjimų patikrinimu Valstybės tarnybos departamente yra patenkinti 81 proc. respondentų.

Vadovavimo gebėjimus jau yra pasitikrinę 1323 asmenys, iš jų 897 gavo palankų įvertinimą ir įgijo teisę dalyvauti vadovų konkursuose. Vadovavimo gebėjimų tikrinime dalyvavusių pretendentų apklausa atskleidė, kad daugiau nei pusė respondentų vadovavimo gebėjimų tikrinimo užduotis vertina kaip vidutiniškai sudėtingas. Pasak pretendentų, patikrinimo metu jiems pritrūko vadovavimo patirties, buvo sudėtinga susieti teorines žinias ir praktiką. Taip pat pretendentai turėjo lūkesčių, kad jų vadovavimo gebėjimai bus vertinami atsižvelgiant į poziciją, į kurią jie pretenduoja.

Dabartinė valstybės tarnautojų atrankos sistema galioja nuo 2013 m. birželio 1 d. Siekiant valstybės tarnautojų atranką padaryti skaidresnę ir efektyvesnę, iki tol buvusi decentralizuota atrankos sistema tapo iš dalies centralizuota: pirmąjį atrankos etapą vykdo Valstybės tarnybos departamentas. Jo metu visi pretendentai į valstybės tarnautojus laiko bendrųjų gebėjimų testą, kurio tikslas – nepraleisti į antrąjį atrankos etapą, vykstantį įstaigose, asmenų, neturinčių būtiniausių darbui valstybės tarnyboje reikalingų gebėjimų. Asmenys, siekiantys užimti vadovaujamąsias pozicijas, taip pat departamente turi pasitikrinti vadovavimo gebėjimus.

Nuo šių metų lapkričio vadovų atranka tapo dar skaidresnė ir objektyvesnė – konkursai į įstaigos prie ministerijos vadovo ir ministerijos kanclerio pareigas vyksta Valstybės tarnybos departamente, o konkurso komisiją sudaro ne tik konkursą organizuojančios įstaigos, bet ir Valstybės tarnybos departamento bei Ministro Pirmininko paskirti atstovai. Taip pat savo narius į konkurso komisiją gali deleguoti ir suinteresuotos nevyriausybinės organizacijos, veikiančios korupcijos prevencijos, žmogaus teisių, demokratijos plėtros, lygių galimybių srityse. Konkursai yra filmuojami, vaizdo įrašai saugomi, o iškilus ginčui gali būti peržiūrimi.

Visą Pažymą dėl bendrųjų gebėjimų testo ir vadovavimo gebėjimų tikrinimo apklausų rezultatų galite rasti čia.