Paslaugos

 

LEIDINIAI
upload/Paveiksleliai/Leidiniai/2017_vasara.jpg
upload/Paveiksleliai/Leidiniai/VTA_2017_ziema_g.jpg

Valstybės tarnybos aktualijos, 2017 žiema

Valstybės tarnybos departamentas kviečia skaityti naują valstybės tarnautojams skirto žurnalo „Valstybės tarnybos aktualijos“ numerį. Šiame numeryje ypač daug straipsnių vadovams ar ketinantiems jais tapti.
Ugdomojo vadovavimo specialistas Vytautas Gaidamavičius tvirtina, kad valstybės tarnybai reikia ne tiek vadovų, kiek lyderių ir pristato keturis žingsnius, kurie gali padėti pereiti nuo direktyvinio vadovavimo prie liberalios ir kūrybingos lyderystės.
Dvejus metus Žuvininkystės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos vadovaujanti Indrė Šidlauskienė nuoširdžiai ir atvirai kalba apie tai, ką jos gyvenime pakeitė vadovavimas dideliam – 180 žmonių – kolektyvui. „Manau, kad kiekvienam vertėtų nors trumpam užimti vadovo postą. Tai leidžia plačiau pamatyti tiek savo įstaigą, tiek sektorių, tiek aplinkybes, kurios verčia priimti vienokius ar kitokius sprendimus. Tada žmonės gal atsakingiau žiūrėtų į savo darbą ir pavestas užduotis, geriau suprastų, kaip jų darbas daro įtaką visos įstaigos veiklai, kad vadovas, reikalaudamas vienų ar kitų dalykų, nesiekia pademonstruoti valdžią. Juk jis ar ji atsako ne tik už visą įstaigos veiklą, bet ir už kiekvieną savo pavaldinių pasakytą ir parašytą žodį, o kartais net už netinkamą žvilgsnį“, – dalijasi savo įžvalgomis I. Šidlauskienė.
Antikorupcinių sprendimų ekspertas, Nacionalinės antikorupcijos asociacijos valdybos pirmininkas Raimundas Kalesnykas pasakoja, nuo ko įstaigų vadovams pradėti savo įstaigose korupcijos prevencijos veiklą. Pasak jo, Lietuvoje dar labai trūksta antikorupcinio sąmoningumo. „Todėl net labai aukšto rango valstybės politikai bei tarnautojai vis lipa ir lipa ant to paties „grėblio“, duodami peno žiniasklaidai bei piktindami ir taip jau valdžia nusivylusius žmones“, – sako jis.
Vyriausybės kanceliarija pristato savo vidinės komunikacijos strategiją ir pagal ją nuveiktus darbus. „Sisteminga, aiški, skaidri, pagarbi ir šilta vidinė komunikacija padeda organizacijai būti „ant vienos bangos“. Kai žmonės žino, kas vyksta įstaigoje, kur ji eina, kokias vertybes puoselėja, tai daro teigiamą įtaką jų vertybėms, elgesiui, bendravimui su klientais. Ir iš to laimi visi – kiekvienas darbuotojas asmeniškai, įstaigos, su kuriomis bendradarbiaujame, ir visa visuomenė. Juk viskas prasideda nuo vidinių nuostatų“, – įsitikinusi Renata Sadzevičiūtė, Vyriausybės kanceliarijos Personalo skyriaus vedėja.
O apie neseniai pradėtą diegti talentų valdymo sistemą pasakoja Laima Rutkauskienė, ESFA Personalo skyriaus vedėja. Pasak jos, tokios sistemos poreikį lėmė dvi pagrindinės priežastys: „Norime išlaikyti stipriausius, talentingiausius savo darbuotojus, efektyviausiai išnaudoti jų potencialą ir kartu siekiame būti pasiruošę pokyčiams, netikėtumams, visada turėti tinkamą žmogų atsilaisvinus vadovo arba kitai svarbiai pareigybei ar atsiradus naujų darbų.“

2017-01-25
upload/Paveiksleliai/Leidiniai/2016_rugsejis.jpg
upload/Paveiksleliai/VTA titulinis.png
upload/Paveiksleliai/Leidiniai/virselis_VTA_2015_gruodis.jpg

Valstybės tarnybos aktualijos, 2015 gruodis

Naujame „Valstybės tarnybos aktualijų“ numeryje skaitykite vieno didžiausių pasaulio žmogiškųjų išteklių valdymo renginių – Pasaulinės žmogiškųjų išteklių valdymo ir technologijų konferencijos – įdomiausių pranešimų apžvalgą. Iškiliausi žmogiškųjų išteklių valdymo specialistai nerimauja, kad nepaisant milžiniškos informacinių technologijų pažangos ir toliau mažėja organizacijų produktyvumas. O dėl to kaltos pernelyg sudėtingos organizacijų struktūros, procesai ir sistemos. Personalo ekspertai pataria, kaip efektyviau ir su mažesniais kaštais valdyti organizacijas. Taip pat sužinokite, kaip keičiasi grįžtamojo ryšio teikimo tendencijos ir kas naujo talentų valdymo srityje. Tipinis pretendentas į Europos Sąjungos institucijas – 25–30 metų vyras, turintis magistro laipsnį ir mokantis net 4 kalbas. Apie tai, kas ir kodėl renkasi darbą ES institucijoje ir kokios pastaruoju metu įdiegtos šių darbuotojų atrankos naujovės – reportaže iš Europos personalo atrankos tarnybos (EPSO) ekspertų tinklo susitikimo. Šiame numeryje savo žmogiškųjų išteklių valdymo patirtimi dalijasi Vilniaus miesto savivaldybės administracija ir Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA). Savivaldybės administracijos atstovė pasakoja apie vidinius mokymus, o NMA – apie grįžtamojo ryšio tyrimus, naujokų adaptaciją, darbuotojų motyvaciją ir kitas priemones, kurios galėtų būti naudingos bet kurioje įstaigoje. Žurnale pristatome naujojoje Valstybės tarnybos įstatymo redakcijoje siūlomus tarnautojų mokymo sistemos pakeitimus, diskutuojame apie juos su mokymų centrų vadovais ir mokymus organizuojančiais institucijų atstovais.

2015-12-29
upload/Paveiksleliai/Leidiniai/2015_rugsejis.jpg
upload/Paveiksleliai/VTA_liepa_2015.jpg

Valstybės tarnybos aktualijos 2015 liepa

Ši vasara tarnautojams prasidėjo su pokyčių pažadu. Birželio pradžioje Vyriausybė pritarė naujajai Valstybės tarnybos įstatymo redakcijai ir dabar laukiame Seimo sprendimo. Trumpai siūlomus pokyčius šiame „Valstybės tarnybos aktualijų“ numeryje pristatys Valstybės tarnybos departamento direktorius Osvaldas Šarmavičius, o išsamiau apie juos rašysime rudeniniame žurnalo numeryje. Viena svarbiausių iš naujos redakcijos įstatymu siūlomų įtvirtinti naujovių – kompetencijų modelis. Žurnale trumpai pristatome šia tema surengtą konferenciją ir siūlome pasižiūrėti jos vaizdo įrašą. Šiame numeryje sužinosite, kaip valstybės tarnautojams sekasi teismuose ir kur įstaigos suklumpa nustatydamos būsimiems tarnautojams specialiuosius reikalavimus. Savo patirtimi įvedant naujokus į kolektyvą dalijasi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė, o teigiamus reorganizacijos rezultatus pristato Lietuvos bankas. Mintimis apie sudėtingą ir nemažą psichologinę įtampą keliantį reorganizavimo procesą dalijasi Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Dainius Numgaudis ir psichologė Jurga Dapkevičienė. Taip pat jau laikas ruoštis naujajam Europos Sąjungos paramos laikotarpiui. Koks jis bus ir kaip išvengti klaidų investuojant Europos Sąjungos paramą į viešojo administravimo kokybę, pasakoja Vidaus reikalų ministerijos ir Europos socialinio fondo agentūros atstovai. Malonaus skaitymo!

2015-07-01
upload/Paveiksleliai/VTA_sausis_2015.jpg

Valstybės tarnybos aktualijos 2015 sausis

Įsisukus į kasdienių darbų rutiną labai lengva „užsidaryti“ nedideliame savo kabineto, savo įstaigos pasaulyje. Ima atrodyti, kad tai, kas svarbu, kas tikra, vyksta tik čia. O visi pokyčiai, iš viršaus nuleidžiami sprendimai – nesuprantami, galbūt net keisti. Tačiau nei Jūsų įstaiga, nei visa Lietuvos valstybės tarnyba nėra kokia uždara ir nuo nieko nepriklausoma sistema. Patys to dažnai nejausdami gyvename, keičiamės pagal bendrus visai Europai, o gal net visam pasauliui dėsnius. Idėjos, kylančios Romoje, Briuselyje, Vienoje, veikia ir mūsų kasdienį gyvenimą. Tad šį kartą kviečiame pakelti žvilgsnį nuo savo stalo ir pasižvalgyti, kas gi vyksta už Lietuvos ribų, kokios naujausios viešojo administravimo tendencijos galbūt turės įtakos ir mums. Kaip visada, stengiamės pateikti Jums ir praktinių patarimų, gerosios patirties pavyzdžių. Smagu, jei vieną kitą idėją pavyks pritaikyti ir Jūsų įstaigoje. Kokios naudos galima gauti iš įvairių grįžtamojo ryšio apklausų, papasakos Lietuvos statistikos departamento atstovė Kristina Liutkienė. Psichologės patars, kaip elgtis, jei kolektyve yra silpnos darbinės motyvacijos žmonių. Turėdami laisvą minutėlę išbandykite visai neseniai Valstybės tarnybos departamento sukurtą bandomąjį bendrųjų gebėjimų testą – kur jį rasti, sužinosite šiame leidinio numeryje. Prasidėjus naujiems metams norisi palinkėti pernelyg nenugrimzti į kasdienybę. Domėkimės, skaitykime, o svarbiausia, pabandykime tai, ką sužinome, pritaikyti praktiškai. Nes tik taip vyksta pokyčiai.

2015-01-04
upload/Paveiksleliai/VTA_spalis_2014.jpg

Valstybės tarnybos aktualijos 2014 spalis

Šis rudeninis „Valstybės tarnybos aktualijų“ numeris pirmiausiai skirtas žmogiškųjų išteklių valdymo specialistams ir visiems, kuriems įdomūs valstybės tarnybos personalo valdymo aspektai bei netolimoje ateityje laukiančios naujovės. Daugiausiai dėmesio šiame numeryje skirta kompetencijų modeliui, kurį Valstybės tarnybos departamentas sukūrė pasitelkęs Europos Sąjungos struktūrinės paramos lėšas. Apie jį trumpai žurnale pasakoja departamento atstovė, savo praktine taikymo patirtimi dalijasi Valstybės kontrolė, svarstymus šia tema pateikia privačiojo sektoriaus ekspertas. Kompetencijų tema iškyla ir kituose straipsniuose – kaip jau neatsiejama valstybės tarnybos personalo valdymo dalis. „Valstybės tarnybos aktualijos“ taip pat pristato neseniai parengtą Pareigybių poreikio įvertinimo metodiką, sulaukusią didelio žmogiškųjų išteklių valdymo specialistų dėmesio. Mėgstantiems skaičių kalbą – du departamento tyrimai. O kaip bendrame kontekste atrodo Jūsų įstaiga? Vadovus turėtų sudominti psichologės pasvarstymai apie tai, kaip vadovui įsitvirtinti naujame kolektyve ir įveikti natūraliai kylantį darbuotojų pasipriešinimą naujovėms. Visi, neabejingi lietuvių kalbai, kviečiami perskaityti Valstybinės lietuvių kalbos komisijos, Valstybinės kalbos inspekcijos ir kalbos redaktorių mintis. Visi jie sutartinai tvirtina, kad taisyklinga, graži kalba – tai pagarbos skaitytojui ir sau ženklas. Šalia straipsnio rasite naudingų nuorodų sąrašą, kuris padės rengti teisės aktus ar kitokius dokumentus taisyklinga, pavyzdine lietuvių kalba, kaip ir dera valstybės tarnautojui.

2014-10-01
upload/Paveiksleliai/VTA_liepa_2014.jpg
1 2
Puslapis Rodyti